Low & slow - sjukt värd pengarna!

Läs mer om hur du får ut det mesta av din Beefhive Kamado:

Starta upp din Beefhive Kamado:

Grovt räknat är Beefhive Kamado redo att laga på inom ca 10-15 minuter vid typisk röktemperatur på 110 ° C. Med topp- och bottenventilerna helt öppna fortsätter temperaturmätaren att klättra ca 10 ° C varje minut.

Bemästra elden med din Beefhive Kamado:

  • När övre toppspjället och nedre inluftsspjället är helt öppna så stiger temperaturen kraftigt
  • När du når önskad temperatur stänger du till det nedre inluftsspjället till cirka 1½ cm för att stabilisera Inluftsspjället reglerar temperaturnivån grovt som sen finjusteras med det övre toppspjället (ca +/- 25° )
  • Ändra inställningen bara i botten eller toppen för att se effekten ordentligt, istället för båda samtidigt
  • Om toppspjället stängs halvvägs, minskar temperaturen med ca 10°C
  • Typisk stabil rökningstemperatur:  stäng inluftsspjället till nästan 1/2 cm och toppspjället till halvöppet
  • Vanlig grillning: inluftsspjället öppet ca 2-3 cm och toppspjället helt öppet

Använd inte tändvätska i din Beefhive Kamado

Keramiken är porös och tändvätskan tar sig in i keramikmaterialet. De inbitna förespråkar eltändare, men även billigare skorstenständare och icke-petroleumbaserade tändkuber fungerar bra.

Träkol istället för briketter

Använd träkolsbitar istället för briketter eftersom briketter ger tre gånger så mycket mer aska. Askan stör luftflödet & kan strypa lufttillförseln olyckligt. En mix av större och mindre kolbitar ger en bra luftgenomströmning. Dyrare kol kan vara värt pengarna då vissa har högkvalitativt kol av hårda träslag som brinner länge till skillnad ifrån annat som kan tillverkas till och med av gamla möbler. 

Tänd smidigt med tändkub

För att starta Beefhive Kamado fyller du på med kol upp till eldringen och lägger i 1-2 tändkuber.

Tänd på och stäng locket och öppna båda ventilerna uppe och nere fullt. Temperaturen stiger snabbt till ca 150°C bara pga tändkuben. När kuben slocknar och glöden börjar ta sig i kolen kan temperaturen gå ner till ca 100°C i runt 2 minuter för att sedan stiga snabbt. Då är det viktigt att vara alert. Går du över temperaturen du vill ha kan det ta tid att få ner temperaturen igen. När temperaturen är nära det du vill ha lägger du i maten, stänger locket och justerar in och utluftsventilerna tills temperaturen stabiliserat sig på rätt värde.

Öppna Beefhive Kamado försiktigt!

Mot slutet av tillagningen, när maten ska vändas eller vid höga temperaturer är det speciellt viktigt att vara försiktig när locket öppnas. Lyft bara 2-3 cm och håll i ca 5 sekunder för att undvika att kraftiga flammor slår ut från grillen pga allt syre som strömmar in under locket.

Stoppa lufttillförseln för att stänga ner

Stäng det nedre och övre spjällen för att stoppa lufttillförseln och släcka kolen. Använd aldrig vatten då det kan orsaka sprickor i keramiken och förstöra grillen. 

Rengör på hög temperatur

Rengör Beefhive Kamado genom att köra den i hög temperatur. Öppna det nedre spjället helt och det övre helt öppet. Runt 30 minuter med 200°C bränner bort alla matrester. Sidorna kan borstas med stålborste, men använd inte tvål och vatten då det absorberas in i keramiken och kan orsaka sprickor. 

Grilla året runt i Beefhive Kamado

I en Beefhive Kamado grillar man året runt. Är det fuktigt och frostigt och man inte använder den på längekan man förhindra att packningen fryser ihop genom att lägga en bit polyeten/plast mellan locket och underdelens packningar - viktigt att inte göra det när grillen är varm.

Enkel Pulled Pork
i din Beefhive Kamado

Grilltid: ca 10-12h (ca5h /kg)

Ingredienser:

  • Fläskkarré drygt 2 kg för 8-10 personer
  • 120 ml äppeljuice i sprayflaska
  • Hamburgerbröd (eller motsvarande bulle)
  • Coleslaw
  • God BBQ-sås

Hjälpmedel:

Pulled Pork Beevhive Kamado

Gör så här:

  1. Blötlägg ev. rökspån ca 30 min
  2. Tänd Beefhive Kamado & stabilisera på 110°C
    (93–120°C = OK)
  3. Lägg på värmedeflektor, nivåstöd, ugnssäker form med vatten & gallret ovanpå.
  4. Trimma bort fettet ifrån karrén & tillaga ovanför vattenbadet tills köttet når innertemperatur på 95°C (ca 5h / kg).
  5. Rök köttet i minst 2h, helst utan att lyfta på locket. Slutar det ryka ur toppventilen - öppna & fyll på mer rökspån kvickt.
  6. Efter 2h; lyft locket & spraya köttet med äppeljuice varje timme.
  7. Köttempen kan fastna på 65-70°C ("platå")i några timmar vilket är normalt. Invänta tålmodigt utan att höja grilltemperaturen.
  8. När köttets innertemperatur uppnått 95°C tas det av grillen & får vila i 1h för att rivas upp lättare
  9. Dra isär, strimla eller hacka köttet
  10. Servera i hamburgerbröd med BBQ-sås & coleslaw
  11. Njut av det möra saftiga köttet och dröm om nästa kreation du ska göra i din Beefhive Kamado!

Kamadogrillad Hel Fläskfilé

Grilltid: ca 1h (ca 600g)
Beefhive Kamado temperatur: max 125°C
Innertemperatur: 65°C (Medium), 70°C (Välstekt)

INGREDIENSER:

  • Fläskfilé ca 600g
  • Örter
  • Bacon eller lufttorkad skinka
  • Marinad eller glaze

GÖR SÅ HÄR:

  1. Tänd Beefhive Kamado.
  2. Smaksätt köttet med örter, bacon, marinad eller glaze.
  3. Grilla med fördel på hög direktvärme nära glöden & rotera för en fin yta. 
  4. Stabilisera på max 125°C & låt sen köttet grilla klart.
  5. Ta bort köttet vid innertemperatur på 65-70°C.
  6. Låt köttet vila 15 minuter innan servering.
  7. Njut av det möra saftiga köttet och dröm om nästa kreation du ska göra i din Beefhive Kamado!

RöktJulskinka i din Beefhive Kamado

INGREDIENSER:

  • Julskinka
  • Rökspån

GRILLJERING:

  • Senap
  • Ströbröd

Hjälpmedel: 

  1. Blötlägg ev. rökspån 30 min innan. Lägg ev. rimmad skinka i vatten för att bli mindre salt. Tid: 60 min Tänd grillen. Stabilisera på 125°C.
  2. Sprid ut rökspån över hela kolbädden. Sätt i Värmereflektor, ugnssäker form med vatten, Nivåstöd och sedan julskinkan. Mät med ugnstermometer där skinkan är tjockast.
  3. Låt Beefhive Kamado göra sin magi. Räkna med ca 90 min per kg skinka.
  4. Ta ur vid ca 65-70°C. Skinkans innertemperatur fortsätter stiga något. Julskinkan är klar när termometern visar 70°C, då är skinkan riktigt saftig. Vid 72°C är den perfekt, vid 75°C är den väl tillagad.
  5. Öka luftflödet så att grillen når ca 250°C. Bre på senap på skinkan och strö över ströbröd. Grilljera i 250°C i ca 10 minuter.
  6. Låt vila och svalna. Vissa äter skinkan kall, andra varm. Lägg upp på ett fint fat och servera i lagom tjocka skivor.

Kontakta oss

Beefhive Fördelar

 

Beställ Beefhive Kamado

 

BEEFHIVE kamadogrill & tillbehör
saluförs av 
Riopool.se
© Copyright 2017 Riopool AB

Våra Modeller